Tale for dagen, 17. mai 2020

Tale for dagen, 17. mai 2020

Vg2 har jammen vært samlet på 17.mai også, og fremført sine taler for dagen!

Tradisjonen for oss på DNSR på 17. mai, er et vandrende tog i Torrevieja med massevis av store og små som vifter med spanske og norske flagg, som roper hurra hurra hurra, og som svinger seg i takt med et dansende band i oransje uniformer som veksler mellom spanske rytmer og svenske klassikere.

Etter togturen er det tale for dagen og nasjonalsang, for deretter å forflytte seg til Sjømannskirka for is, pølser, kaker, leker, kjøp av Årboka og herlig sosialt samvær. Men, slik ble det ikke i år.....  Koronatilværelsen krever at vi må tenke annerledes, og det får vi til, hvert fall om man er elev på DNSR.

På 17.mai må det være en tale, ikke sant? Oki, om vi ikke kan holde tale på promenaden i Torrevieja, kan vi alltids fikse det i Teams - vår felles møteplass de siste 9 ukene.

Elevene i vg 2 har den siste tiden jobbet med tema som nasjonalromantikken, retorikk og muntlig kommunikasjon. Fagstoffet skal “komprimeres” til en 17.mai-tale som hver elev skal presentere i klassen. Ut fra timeplan og framdrift ligger vi an til presentasjoner i uka ETTER 17. mai – men det er no stress – dette er jo bare en skoleoppgave, vi skal liksom ikke gjøre det på “ordentlig” på selve dagen.......eller, hva hvis om at...

Klokka 1200, på søndag 17. mai 2020, møtte faktisk en gruppe av vg2 elever til nettskole på Teams for å framføre sine taler!  Sara L, Adrian, Malin, Rikke og Patrick  – tusen takk for fantastiske taler for dagen!

Hanne Line

Les talene her:

Gratulerer med dagen!

Håper dere har hatt en fin feiring så langt.

 Dette er dagen nordmenn samles og gratulerer hverandre med dagen.

Barn og voksne går i gatene med det norske flagget hevet høyt, stolte og glade.

Dagen feires med venner og familie, uansett hvor i verden du bor.

Vi feirer denne dagen med godt humør og stolthet, uansett hvordan situasjonen er.

I år feires 17.mai litt annerledes, derfor er det viktig å stå samlet som en nasjon,

vi står sammen og feirer denne dagen, med stor glede og takknemlighet.

 

Da grunnloven ble vedtatt i 1814 ga det oss mange muligheter,

muligheter til å gjøre våre egne valg, tørre å ta de vanskelige valgene.

Hver dag, i over 200 år, har samfunnet vårt blitt sterkere og friere.

Å tørre å være deg selv, den du er, styrker deg selv og de rundt deg.

Samfunnet blir styrket av selvstendige og frie mennesker, mennesker som er ulike binder oss sammen.

Demokrati var kanskje en fantasi...  Grunnloven av 1814 var begynnelsen, og i dag lever vi fantasien...

Landet har fått store utfordringer, men sammen klarer vi å bekjempe dem.

 

Våre forfedre kjempet for et fritt land, kjempet for våre rettigheter.

I dag feirer vi vårt land, et fritt land som er bygget av oss, vi skal hylle dem som gjorde dette mulig.

Nordmennene som protesterte mot ondskap.

Vi skal hylle dem som kjempet mot nazistene, alle som mistet livet sitt i kampen, nordmennene som mistet sin frihet.

De viste oss at det umulige er mulig.

Vi feirer denne dagen også for dem, for de som kjempet for landet vårt når hverdagen var mørk.

Slik Norge er i dag skal vi glede oss over hva vi har fått til, frihet til å være oss selv, frihet til å leve.

I de siste månedene har vi vært gjennom en global krise, en krise som rammer mange liv.

Sammen har vi vært gjennom mye, og sammen klarer vi alt.

Både det gode, og det onde, som fremtiden vil bringe, skal vi klare sammen.

Vi skal være takknemlig for vårt land, takknemlig for alle hverdagshelter der ute.

Vi skal komme tilbake til hverdagen igjen med hevet hodet. Vær stolt av hverandre, vis solidaritet og vis indre styrke.

 

Jeg ønsker dere en fortsatt fin 17.mai - feiring

Vi må ha tro på samfunnet vårt, for sammen er vi sterke. Gratulerer med dagen!

Malin vg2

Kjære alle sammen!

Gratulerer med dagen!

I år, som i fjor, samles vi sammen for å feire grunnlovsdagen vår. For 206 år siden ble grunnloven vedtatt på Eidsvoll. Dette markerte første steg mot selvstendighet for vårt lille, langstrakte land.

17. mai skal være en dag fylt med glede og latter, men i år er det litt annerledes.

I år er det ikke noen felles 17.mai frokost i kirken

I år er det ikke noe tog gjennom gatene i Torrevieja.

I år er det ikke stor fest og glede for russen.

I år er ikke som alle andre år her i Spania.

Dette året har vært preget av global katastrofe og elendighet. Men det er i disse tider vi virkelig har fått vist oss fra vår beste side. Vi har stått sammen og motivert hverandre til å holde motet oppe, vi har gjort drastiske omstillinger på hverdagen vår og det aller beste er at vi har vist stor omsorg for hverandre og vi har passet på hverandre ved å holde avstand. Vi har alle ofret noe i disse tider for at andre skal ha det bra, men mest av alt for å beskytte de vi er glad i.

Jeg vil avslutte med å si at må fremtiden bringe gode ting for deg og dine, også må alle huske å spise masse is og pølser.

Patrick, vg2

Kjære alle sammen – Gratulerer så mye med dagen!!

 

Det er nå 206 år siden Norge fikk sin egen grunnlov. Grunnloven er et samlende symbol på frihet, selvstendighet og demokrati. Det er ikke alle land i verden som har frihet og selvstendighet, så vi må aldri glemme hvor heldige vi er!

17. mai er en dag der vi feirer vår frihet som våre forfedre har kjempet for. Hadde det ikke vært for dem, hadde ikke vi hatt denne årlige feiringen for å hedre kongeriket i Norge. Vi må ikke glemme Henrik Wergeland som startet 17.mai-tradisjonene vi har i dag. Det er i stor grad hans fortjeneste at vi går i tog, synger, og går rundt og vifter med det norske flagget.

 

17. mai er barnas dag. De får spise så mye is de klarer, gå i barnetog, holde på med forskjellige aktiviteter og ha en dag der alle er samlet og feirer den fantastiske grunnloven vi fikk i 1814.

 

Så kjære alle sammen.

Sett pris på alt dere har, og alle rundt dere.

Dette er en spesiell, men fantastisk dag som alle har gledet seg til. Det blir en “annerledes” dag i år enn det vi så for oss. Vi får gjøre det beste ut av det med å møte de familiemedlemmer vi har mulighet til å møte, venner og til og med de vi ikke ser så ofte. Vi får gå med bunaden vår, som vi er veldig stolte av. Vi må huske å ta vare på alle rundt oss og vårt kjære land.

Gratulerer med dagen alle sammen!!

Rikke, vg2

Kjære alle sammen!

Først og fremst, gratulerer så masse med dagen!

For oss nordmenn som lever i Spania er kanskje denne dagen ekstra spesiell da dette er en dag der vi kan samles og kjenne på samhold, felleskap og tilhørighet.

I år er denne dagen ekstra viktig i en slik “spesiell” stund som vi opplever nå. Vi er nok mange som har kjent på savn, lengsel og trygghet.

I år er nok denne dagen spesielt viktig for mange av oss. Vi har i en lang periode levd i et samfunn som har vært i lockdown, og som for mange har vært preget av ensomhet. Jeg snakker nok for mange når jeg sier at lengselen til Norge har vært ekstra stor i denne perioden. Man savner tilbake til det som er trygt og hvor vi har røttene våre.

Lengselen til familie og venner er nok stor etter som at grenser er stengt og fly er innstilt. Jeg kjenner derfor på en ekstra stor stolthet på å være norsk i dag. For selv om grenser er stengt og fly ikke letter, står vi sammen i en dugnad, ikke bare du og din familie, men hele landet og hele verden.

Det å være norsk og ha tilhørighet til et land som Norge er noe jeg personlig mener er et privilegium. Vi er et av verdens lykkeligste land og vi har sterke bånd. I kriser står vi sammen, både før og nå. Under krigen kjempet folk for landet, for at Norge skulle få være Norge og for at nordmenn skulle få være nordmenn. I dag holder vi oss hjemme med avstand, til og med på nasjonaldagen vår har vi blitt nødt til å feire annerledes. En felles fest, men med avstand. Vi er med på en unik og spesiell dugnad. Dugnadsarbeid er vel kanskje det vi er best til, også. Å stå sammen for å få jobben gjort er noe som kjennetegner mange nordmenn.

 

17.mai i fjor, året før og mange år før det igjen, har bestått av korps, tog, is, pølser, grillmat, koldtbord, familie, venner, naboer, flagg og allsang. Lange tog med små og store, bunader, kjoler og dresser. Alle har kledd seg opp for å feire landet vårt og oss. Barnas dag, folkets dag og en fest for nasjonen. Kanskje noe av det fineste med 17.mai er at det er en festdag for barna. Leker som potetløp og sekkeløp, kaker, brus og så mange is du bare ønsker. Som liten hadde mamma og pappa aldri lov til å si nei til is, bestefar kjøpte ballongdyr til meg og søskenbarna mine og vi fikk alltid ispenger. Jeg håper at alle norske barn har det sånn som jeg hadde det på 17.mai, selv om omstendighetene er slik de er i dag.


 

La oss ikke glemme hvor fint og flott vi har det, sikkerhetsnettet og den tryggheten som er i Norge. La oss ikke ta det for gitt, for noen har kjempet, styrt og stått på for at vi har det sånn som vi har det den dag. La oss ikke glemme.

For oss nordmenn i Spania, la oss ikke glemme hvor fint vi har det her, tenk så heldige vi er, bor i et annet land der vi blir tatt imot med åpne armer. Vi må ikke glemme å være takknemlige, for plutselig før du vet ordet av det, er det vekk. Friheten vår har blitt satt på prøve den siste tiden, kanskje vi skal ta dette som en påminnelse om å ikke ta ting for gitt og ikke være utakknemlig.
 

Gratulerer med dagen alle sammen, håper dere får en helt fantastisk dag! I år kommer 17.mai til å bli husket. Gjør den spesiell med dem du er glad i. Sist, men ikke minst, husk å spis mer is enn det du gjorde i fjor.

Sara Lien vg2

Tilbake til oversikt