Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Grottene i Rojales er en av de store attraksjonene i regionen.

Av Alma og Martine, VG2

Omtrent to kilometer fra Den Norske Skolen i Rojales (DNSR), kan du finne grottene som på 1800-tallet ble gravd ut i siden av sandstenfjellene i Rojales. Dette er en spennende og gratis attraksjon for de som er interessert i historie og kunst, men også for de som bare vil dra på en liten utflukt. Et fåtall av grottene er bebodd i dag. Flere av grottene er også åpne, slik at man kan gå inn og se.

En av de to som er bosatt i grottene, er svenske Ylwalíe Laurén. Hun er en kunstner, holder malekurs i form av workshops, og hun har utstillinger av egne verk og malerier. På flere av grotteveggene kan du finne malerier inspirert av det spanske landskapet og sigøynerlivet – med et snev av flamenco. Det er mange som kommer for å betrakte arbeidene hennes. Laurén har også mye kunnskap om grottene og historien bak dem. Hun fortalte at det tidligere bodde det en anerkjent danserinne i hennes grotte og mange samlet seg for å oppleve hennes dans.

Grottene i Rojales var opprinnelig bygd og bebodd av arbeidende sigøynere fra Cataluña. Her var sigøynerne gruvearbeidere, men de flyttet sørover da de ble overflødige ved kullgruvene. De hadde derfor kunnskap om hvordan de skulle grave ut grottene. Det å bosette seg i grotter er en tradisjon med arabisk innflytelse.  I Rojales var det tidligere hundrevis av grotter, men disse er i dag skjult av byen. Ofte brukes de bortgjemte grottene som en del av nyere hus, som for eksempel kjeller eller en bakomforliggende del. Kun på toppene ovenfor byen er det originale grottemiljøet bevart.

 

Tilbake til oversikt